Broccoli goed tegen effecten luchtvervuiling

Luchtvervuiling of fijnstof blijken verzamelwoorden waar men gemakshalve enkelvoudige oplossingen tegenaan gooit. Steeds ontvangen we berichten van magische krachten van planten die het hele probleem aan banden leggen. Deze keer is het de beurt aan broccoli. Als je veel broccoli eet dan ontwikkel je een betere versterking tegen de effecten van luchtverontreiniging. Allemaal aan de broccoli dus!

Waar komt dit verhaal vandaan? Is er een kern van waarheid in te vinden? Of is het weer een broodje aap die iemand ons aan wil smeren? Lossen we nu het probleem op?

Dit verhaal kwam van “de visagist op de fiets“. Haar artikel was weer gebaseerd op een Amerikaans/Chinees wetenschappelijk onderzoek. Deze vindt u hier broccoli 1940-6207.CAPR-14-0103.full (met dank aan Dr. Eric de Groot). En inderdaad blijkt dat broccoli helpt om schadelijke stoffen, die in het lichaam extra voorkomen door luchtvervuiling, uit het lichaam te verwijderen. Dit blijkt uit de urine monsters die men heeft geanalyseerd. De associatie met kanker is evident via dezelfde stoffen waardoor de gestelde aanname “dat broccoli beschermt tegen de effecten van luchtvervuiling” gedaan kan worden. Er zit dus een kern van waarheid in de aankondiging.

Los we daarmee het probleem op? Nee, net zomin als het wegzuigen van etter de wond wegneemt of de oorzaak van de verwonding teniet doet. De boodschap is vooral dat we met gezond eten ons lichaam helpen bij het zichzelf weerbaar maken ten opzichten van agressie van buiten of binnen.  Luchtvervuiling is een complex fenomeen dat je niet zomaar over een kam kan scheren. Wanneer is lucht gezond? Wat is vervuilde lucht? Welk effect heeft elke variabel binnen het spectrum van luchtvariaties op de mens? Hoe weerbaar is een mens in zijn algemeenheid en specifiek wanneer het gaat om gassen en deeltjes in de luchtsamenstelling waar we mee in aanraking komen?

Teveel proberen we pleisters te plakken op beschadigingen in plaats van te kijken hoe we aan die beschadigingen zijn gekomen en hoe we ze voorkomen en ervan af komen. Een gezond menselijk lichaam is uiterst sterk en weerbaar. Het gebruikt allerlei instrumenten, inclusief infecties, om schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen. Dat is een normaal proces dat we zien bij bijvoorbeeld een verkoudheid, een wondje in onze huid of voedselvergiftiging. Waarom zouden bepaalde stoffen dan overgaan tot een kankervorm van verstoorde cellen of chronische irritaties? Er komt derhalve veel meer kijken bij onze versterkte of verzwakte lichamelijke eigenschappen in een wereld waarin ons lichaam steeds weer uitgedaagd wordt.  Het is fijn dat broccoli helpt bij de weerbaarheid. De door de mens veroorzaakte vervuiling aanpakken helpt nog beter.

 

 

 

About Jean-Paul Close

Life forms in nature are healthy by definition. Unhealthy ones disappear to make room for a new cycle of healthy life. If human organizations, societies, governance and economies accept unhealthy pollution we destroy ourselves. A new governance appears based on awareness of core human values to sustain our species and living surroundings. It a new democracy called Sustainocracy. Old structures collaps as new, better ones grows. Sustainocracy exists through new age ventures like AiREAS, FRE2SH, COS3I and STIR learning cooperation.
This entry was posted in AiREAS Algemeen, AiREAS International, Local AiREAs Eindhoven, VE2RS and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s