Meedoen aan de dynamische burger luchtkwaliteit meting in Eindhoven, Breda, Helmond en Maastricht

Gedurende 3 maanden werkt AiREAS samen met Green Innovations uit Amsterdam om inzicht te krijgen in de manier waarop we als burgers dagelijks blootgesteld worden aan luchtvervuiling. We meten maar één gas, koolmonoxide of CO. Het gaat ons namelijk niet zozeer om alle variabelen van luchtvervuiling in een stad maar vooral om de dynamische manier waarop elke mens anders met de stad omgaat. Door onze bewegingen in kaart te brengen ontstaat een soort spaghetti van data lijntjes die ons laten zien hoe verschillende druk bezochte punten in het gebied in relatie kunnen worden gebracht met de blootstelling aan luchtvervuiling via de meetinfrastructuur van AiREAS in de stad.

TabletTagCarousell

De TAG en bijbehorende informatie schermen op de telefoon

Hoe werkt dit?

Mensen die zich aanmelden lenen van AiREAS een zogenaamde TAG. Deze apparaatjes zijn vervaardigd door Drayson Technologies in Engeland, de eerste draagbare persoonlijke meetinstrumenten ter wereld. Ze worden aan AiREAS geleend. Na afloop van de proef moeten we ze weer terug geven.

Gedurende een maand draagt u het apparaatje bij u daar waar u dagelijks heengaat. Via een App op uw mobiele telefoon kunt u zo uw eigen dagelijkse gang bestuderen. De TAG communiceert namelijk via bluetooth met uw telefoon en geeft niet alleen uw route weer op een landkaart maar ook de gemeten blootstelling aan CO onderweg. Als u thuis of op uw werk bent dan registreert de TAG uw CO situatie binnen.

De data wordt tevens verzameld in een grote database. De data is dan niet meer persoonlijk maar algemeen en niet te herleiden naar een enkele individu in verband met privacy. Daarnaast weten we ook niet of u zelf het apparaatje bij u had of het mee heeft gegeven aan iemand anders. Wat vooral interessant is dat we de dynamiek van alle deelnemers samen in de stad inzichtelijk kunnen maken door alle bewegingen samen te voegen. Zo zouden we een proef kunnen doen met gepensioneerde fiets recreanten om te zien wat de populaire bestemmingen en routes zijn en een relatie leggen met onzichtbare omgevingsfactoren die de gezondheid beïnvloeden. Of scholieren van een middelbare school. Of werknemers van een bepaald bedrijf zoals ASML, of gemeenteambtenaren. Of alle leden van ons samenwerkingsverband voor Sociale Integratie en Innovatie COS2I. De toepassingen en keuzes zijn legio.

In dit geval doen we een algemene test gedurende een maand met zo’n 60 deelnemers volgens het principe “weet het eerst komt….”.  We kunnen de test in 4 AiREAS partnersteden uitvoeren (Eindhoven, Breda, Helmond en Maastricht) afhankelijk van de bereidheid van de lokale overheid of bedrijven om ons hierin als gebruikelijke partners voor gezonde verstedelijking,  burgerparticipatie en innovatie te faciliteren, in ruil natuurlijk voor data inzichten en medezeggenschap in de variabelen waaruit we keuzes maken.

Tijdens het uitdelen van de TAGs geven we een uitleg en een kleine workshop. Bij het terugbrengen van de TAGs krijgt u een aantal AiREAS muntjes. Als we de algemene gegevens van de proef binnen hebben gekregen dan organiseren we een bijeenkomst om u de resultaten te kunnen vertellen. Die AiREAS muntjes gelden dan als uw toegangsbewijs. U krijgt er een aantal zodat u ook iemand anders mee kunt brengen.

Cleanspace Tag Table

Zo’n TAG weegt ongeveer 50 gram en is niet groter dan een telefoon.

 

About Jean-Paul Close

Life forms in nature are healthy by definition. Unhealthy ones disappear to make room for a new cycle of healthy life. If human organizations, societies, governance and economies accept unhealthy pollution we destroy ourselves. A new governance appears based on awareness of core human values to sustain our species and living surroundings. It a new democracy called Sustainocracy. Old structures collaps as new, better ones grows. Sustainocracy exists through new age ventures like AiREAS, FRE2SH, COS3I and STIR learning cooperation.
This entry was posted in AiREAS Algemeen, Local AiREAS Breda, Local AiREAs Eindhoven and tagged , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Meedoen aan de dynamische burger luchtkwaliteit meting in Eindhoven, Breda, Helmond en Maastricht

 1. Paul van Hedel says:

  Hoi J.P. !
  Ik zou graag willen meewerken met de tags van AIREAS. Ik begeef me nogal eens fietsend door Eindhoven en wil best wel wat data gaan genereren… Daarbij is ‘ bewustzijn creëren ‘ voor luchtkwaliteit en gezondheid no#1 op mijn agenda. Ik wil binnen een paar weken een workshop : “Strawbale Gardening” gaan geven . Enkele weken heb ik dit gedaan in Rotterdam, wat erg goed viel bij de cursisten en organisatie ! Ik heb al enkele aanvragen voor een workshop op Strijp-S , zodat ik daar bij mijn werkplek ook direct met de workshop een tuin kan aanleggen .( Openbare ruimte waar eten groeit, is een geweldig sociaal experiment bleek afgelopen jaar ! )
  Misschien is er binnen jouw netwerk ook behoefte aan een ” onderhoudsloze moestuin ” ?
  Voor een goed plan ben ik altijd te porren 😉
  Fijne dag nog ,
  Groeten Paul van Hedel
  Op 24 apr. 2017 10:07 schreef “AiREAS” :
  > Jean-Paul Close posted: “Gedurende 3 maanden werkt AiREAS samen met Green > Innovations uit Amsterdam om inzicht te krijgen in de manier waarop we als > burgers dagelijks blootgesteld worden aan luchtvervuiling. We meten maar > één gas, koolmonoxide of CO. Het gaat ons namelijk niet zo” >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s