Super cocreatie tijdens HEX Eindhoven

De eerste editie van de Hackathon HEX in Eindhoven was voor AiREAS een groot succes. Samen met TNO waren er twee (van de 6) uitdagingen geformuleerd over gezonde verstedelijking, de een vanuit luchtkwaliteit en Smart City, de andere vanuit future mobility vanuit de autovrije stad. De uitdagingen waren breed abstract aangeboden met totale vrijheid voor de studenten om vanuit eigen inzicht er iets mee te doen. Dit werd gewaardeerd door de grote hoeveelheid teams die voor ons hebben gekozen, ongeveer 15 van de 20(!!) waarbij enkele teams een combinatie van de uitdaging hadden gemaakt.

We werden aangenaam verrast door de enorme explosie van creativiteit en resultaatgerichtheid van de teams. Tijdens de coaching gedurende de 24 uurse hersenkraker werden de teams vooral gewezen op de toepasbaarheid en relevantie van hun bedenksels in de echte maatschappij. Daarvoor werd het 4 x winst model uitgelegd, hetgeen terugkwam in de grote meerderheid van de ontwikkelde applicaties en technieken. Het was verrassend dat in zo’n korte tijd daadwerkelijk werkende modellen en structuren waren gecreëerd.

De teams zijn allemaal winnaars ook al had de officiële jury de moeilijke taak om een aantal voorkeuren uit te spreken. AiREAS is zeer te spreken over de inzet van de teams maar acht pas een creatie succesvol als het daadwerkelijk aansluiting heeft gevonden in de maatschappij en een meetbare impact heeft veroorzaakt. Samen met de School of Talents heeft AiREAS aangeboden om de vele applicaties daadwerkelijk in maatschappelijke context van een living lab te plaatsen en de burger betrokkenheid te meten als ook het effect op autogebruik respectievelijk de verbetering van de luchtkwaliteit.

Niet alle studenten teams hadden continuïteit overwogen en vonden het idee van sociaal of maatschappelijk ondernemerschap wat beangstigend of een uitdaging op zich. De kracht van de samenwerkingsverbanden binnen de Stad van Morgen moet nog landen bij hen, als ook de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe men met deze vervolg uitdaging om wenst te gaan.

HEX participants

AiREAS feliciteert nogmaals de winnaars, de vele creatieve teams, partner TNO en de organisatie van dit evenement.

About Jean-Paul Close

Life forms in nature are healthy by definition. Unhealthy ones disappear to make room for a new cycle of healthy life. If human organizations, societies, governance and economies accept unhealthy pollution we destroy ourselves. A new governance appears based on awareness of core human values to sustain our species and living surroundings. It a new democracy called Sustainocracy. Old structures collaps as new, better ones grows. Sustainocracy exists through new age ventures like AiREAS, FRE2SH, COS3I and STIR learning cooperation.
This entry was posted in AiREAS Algemeen, Local AiREAS Breda, Local AiREAs Eindhoven and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s