Strengere eisen luchtventilatie op scholen

Vanaf 1 april 2017 gelden strengere eisen voor luchtventilatie. Gebouwen en lokalen waar regelmatig groepen mensen vertoeven moet verplicht voorzien zijn van een CO2 meter. Dit is de informatie van de site over Facility Management.

En dit staat op de site van Fresh Air Solutions:  Vanaf 1 april 2017 gelden strengere eisen voor luchtkwaliteit en ventilatie in nieuwe én bestaande gebouwen conform Bouwbesluit 2012. De eisen waren gebaseerd op de ventilatiecapaciteit per vierkante meter, volgens de nieuwe regels moet de ventilatiecapaciteit worden gebaseerd op het aantal toegestane personen in een ruimte. Ook zijn er eisen met betrekking tot maximaal toegestane CO2-waarde van 1.000 ppm in alle verblijfsruimten. Dit betekent dat alle kantoren, scholen en kinderdagverblijven vanaf 1-4-2017 verplicht zijn om het CO2 gehalte te monitoren met een kooldioxide (CO2) meter.

AiREAS heeft samen met partners in de gemeenten Breda en Maastricht gewerkt aan oplossingen richting basisscholen. In Breda ging het om de renovatieplannen voor basisscholen waarbij studenten van Avans Hoge School een onderzoek deden naar de situatie op die scholen en advies uitbrachten aan de gemeente Breda (omgeving van de scholen) en Stichting Breedsaam (beheer van de scholen). In Maastricht gaat het om een proef voor de bewustwording van leerlingen van groep 7 en 8 in de basisscholen en hun ouders in de wijk.

Meten alleen is namelijk niet genoeg. Effectief ventileren is essentieel maar ook het goed ontwerpen van de speelplaatsen, de manier waarop de kinderen naar school komen en de vele factoren rondom de school die ook de luchtkwaliteit beïnvloeden. AiREAS maakt samen met de School of Talents (beide initiatieven van de Stad van Morgen) samenwerkingsprogramma’s met het onderwijs, de scholen, de ouders, de leerlingen/studenten en de gemeentes om dit integraal aan te pakken. Veel maatregelen kosten extra veel geld als ze gefragmenteerd worden bedacht en uitgevoerd. Als echter alle partijen samen er de schouders onder zetten zijn de effecten voor hetzelfde of minder geld veel beter en doortastender.

AiREAS is de verbinder om dit vorm te geven daar AiREAS zelf geen personeel heeft, alleen partners en het hogere doel van een gezonde samenleving waarin we samen zorg dragen voor ons welzijn. Veel partners die al actief zijn in AiREAS verband vinden dit erg prettig omdat ze gewoon zichzelf kunnen blijven en zich inzetten volgens de afspraken die men in het consortium maakt. In AiREAS verband bestaat er geen concurrentie alleen maar een hoger doel en de toegevoegde waarde van multidisciplinair (sustainocratisch) samenwerken.

 

 

 

 

About Jean-Paul Close

Life forms in nature are healthy by definition. Unhealthy ones disappear to make room for a new cycle of healthy life. If human organizations, societies, governance and economies accept unhealthy pollution we destroy ourselves. A new governance appears based on awareness of core human values to sustain our species and living surroundings. It a new democracy called Sustainocracy. Old structures collaps as new, better ones grows. Sustainocracy exists through new age ventures like AiREAS, FRE2SH, COS3I and STIR learning cooperation.
This entry was posted in AiREAS Algemeen, Local AiREAS Breda, Local AiREAs Eindhoven and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Strengere eisen luchtventilatie op scholen

 1. Michel Dickhaut says:

  Hoi Piet

  Misschien heb ik het al eens met je over aireas gehad, toen ik deze mail las moest ik aan je denken en vroeg me af of jij ooit met ze te maken hebt gehad. Lijkt me een goede ontwikkeling dat er de co2 waarde gemeten wordt. Ben jij nog betrokken geweest bij het tot stand komen van de regelgeving of anderszins?

  Leuk je laatst op de radio te horen.

  grtjs Michel

  Op 21 maart 2017 om 18:45 schreef AiREAS :

  > Jean-Paul Close posted: “Vanaf 1 april 2017 gelden strengere eisen voor > luchtventilatie. Gebouwen en lokalen waar regelmatig groepen mensen > vertoeven moet verplicht voorzien zijn van een CO2 meter. Dit is de > informatie van de site over Facility Management. En dit staat op de sit” >

 2. Leuk die strrengere eisen, maar wat als er houtkachels in de buurt gestookt worden die de buitenlucht vervuilen. Dan zuig je de CO2 uit het gebouw en je vult dat aan met de vervuilde lucht met houtrook van buiten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s