Multicultureel educatief AiREAS

Gedurende een aantal dagen mochten studenten uit Adana (Turkije) zich buigen over de vraag hoe AiREAS met de Turkse gemeenschap kan communiceren? Dit in het kader van de STIR micro programma’s rondom bewustwording, empathie en cocreatie voor persoonlijke groei van de jongeren. Deze studenten waren van de studierichting “grafisch ontwerp en reclame” en kwamen vanuit Erasmus+ via Stichting Bij de Tijd bij ons in Eindhoven. “Communicatie” dus….

image

De introductie en kennismaking

Onder begeleiding van ontwerpbureau Hassani leerden de jongeren allereerst omgaan met design software. Daarna gingen zij aan de slag met de opdracht van AiREAS. Uit alle opties besloten ze tot het ontwerpen van een AiREAS poster. Op de poster kwam een beeldende boodschap en een slogan. Het was vooral een weergave van hun eigen bewustwording.

image

De jongeren krijgen uitleg van Rustem Demir


image

En van Massoud Hassani


image

Een van de 5 eindresultaten

De werkzaamheden werden extra in het communicatievak uitgedaagd. De aanwezigheid werd gevolgd door verslaggever Michel Theeuwen van het Eindhovens Dagblad. Hij wilde natuurlijk ook de jongeren interviewen. Het was voor het eerst van hun leven dat ze de media te woord stonden. Communicatie….
image

De volgende dag stond het artikel in de krant.
image

Tegelijkertijd werd een Rotary bijeenkomst gehouden in Izmir, een grote havenstad in Turkije. Deze club debatteerde over het starten van een Local AiREAS Izmir. Zij waren enorm blij met de posters.

image

Rotary Izmir

Tegelijkertijd werd de lerares uit Turkije geprikkeld door de innovaties van design bureau Hassani. Die granaatappelpers zouden wij graag in Turkije willen hebben. De Hassani partners interesseerden zich zo in het STIR HUB programma dat Triple “i” verbindt met 35 steden als ondernemersclub.

Tijdens de eindpresentatie van de Turkse jongeren probeerde ik hen te vertellen wat er allemaal op communicatief niveau gebeurd was puur dankzij hun aanwezigheid. Ook dat was een les voor alle aanwezigen. De dynamiek van communicatie is om ons heen. Het valt amper te plannen maar wel explosief gebruik van te maken door er hogerdoel gericht en uitnodigend prikkelend mee om te gaan. Dan loopt het vuurtje vanzelf.

image

Diploma waard

Deze groep was weer geweldig. Ze hebben veel geleerd maar wij ook. Daar gaat het om. Op naar de volgende groep. De lat ligt weer hoger.

About Jean-Paul Close

Life forms in nature are healthy by definition. Unhealthy ones disappear to make room for a new cycle of healthy life. If human organizations, societies, governance and economies accept unhealthy pollution we destroy ourselves. A new governance appears based on awareness of core human values to sustain our species and living surroundings. It a new democracy called Sustainocracy. Old structures collaps as new, better ones grows. Sustainocracy exists through new age ventures like AiREAS, FRE2SH, COS3I and STIR learning cooperation.
This entry was posted in AiREAS Algemeen, AiREAS International, Local AiREAs Eindhoven and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Multicultureel educatief AiREAS

  1. Pingback: STIR Academy groeit | Stad van Morgen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s