Vreemde nachtelijke ozon opbouw

In de avond van 11 november constateert het Innovatief Lucht Meetsysteem van AiREAS in Eindhoven een vooralsnog onverklaarbare opbouw van ozon in de atmosfeer van de stad. Scapeler maakte er een filmpje van.

Meestal wordt ozon ontwikkeling geassocieerd met opbouw van warmte en zonlicht. Andere gassen, zoals NOx, stikstof afkomstig van auto´s, transformeren dan in het giftige O3. Maar ‘s nachts vindt een omgekeerd proces plaats als de lucht weer afkoelt. We zien dan de ozon minderen terwijl andere vervuiling toeneemt. Het onstabiele ozon gas verbindt zich dus weer met andere elementen.

In het filmpje zien we hoe de ozon een typische opbouw vertoont overdag en richting de avond weer mindert. Ineens bouwt het zich in de nacht weer op. Dat roept vragen op. De nacht was donker wegens de nieuwe maan, helder en fris.

Ozon pieken ´s nachts

Ozon pieken ´s nachts

Dagenlang is het Glow evenement gaande in een groot deel van de stad. Terugkijkend in het systeem zien we dat voorgaande nachten ook speciale ozon pieken laten zien. Het Glow evenement wordt massaal te voet gedaan. Of het een en ander met elkaar te maken heeft is nog de vraag? Als we het verloop van ozon tussen de steden Eindhoven en Breda bekijken dan zien we een vergelijkbaar patroon. Dat suggereert dat er iets anders aan de hand is dan de effecten van Glow.

Ook vragen we ons af of er medisch een toename geconstateerd is van mensen met ademhalingsklachten door de nachtelijk ozon pieken?

Glow trekt vele duizenden bezoekers per avond

Glow trekt vele duizenden bezoekers per avond

About Jean-Paul Close

Life forms in nature are healthy by definition. Unhealthy ones disappear to make room for a new cycle of healthy life. If human organizations, societies, governance and economies accept unhealthy pollution we destroy ourselves. A new governance appears based on awareness of core human values to sustain our species and living surroundings. It a new democracy called Sustainocracy. Old structures collaps as new, better ones grows. Sustainocracy exists through new age ventures like AiREAS, FRE2SH, COS3I and STIR learning cooperation.
This entry was posted in AiREAS Algemeen, Local AiREAs Eindhoven and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Vreemde nachtelijke ozon opbouw

 1. benfre2sh says:

  Hoi Jean –Paul

  Merkwaardig deze ozon denk meteen aan GLOW ( meer UV licht?)

  Ik heb geen ademhalingsproblemen of andere verschijnsels gehad

  IK ben deze avond niet weg geweest.

  Groet Ben

 2. mseverijnen says:

  In de niet-urbane omgeving – ook landelijk – zijn niveaus van 60 µg/m3 gemeten. De pieken in Eindhoven zijn veel hoger, zo op het oog onverklaarbaar en in strijd met de inzichten van de opbouw en afbraak van ozon. Interessant zou het zijn om te weten hoe de stikstofoxiden zich gedragen tijdens die uren. Als je de mogelijke oorzaken wilt vinden voor de hoge ozon niveaus, dan is meer inzicht nodig in de meteorologische condities van de betreffende uren. Weinig verspreiding in de dichtere bebouwing door lage windsnelheid (1-2 m/s volgens KNMI), in combinatie met een inversie en/of met extra verticaal transport van ozon uit hogere luchtlagen. Dat zou mogelijk een verklaring kunnen zijn van de absurd hoge pieken. Een storing van meerdere sensoren tegelijk is onwaarschijnlijk.

  gegroet,
  Marcel Severijnen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s