Is de houtkachel schadelijk voor de gezondheid? – Dag 10

Na de opvattingen van Dhr Daalder (zie deze blog begin januari) nu een hele andere kijk op houtstook.

De wetenschap van IRAS (universiteit van Utrecht) heeft voorgesteld om hierover duidelijkheid te krijgen door het netwerk van AiREAS in Eindhoven te gaan gebruiken voor concreet onderzoek. Het laatste woord is hier zeker nog niet over gezegd. Wordt vervolgd.

Uit de Klei getrokken

In oktober 2011 hebben wij een houtkachel aangeschaft. Dat heeft ons in het eerste jaar een enorme besparing opgeleverd omdat wij de verwarming minder gebruiken, waardoor ons maandbedrag omlaag ging. Door gebruik van de houtkachel hebben wij ook de CO2-uitstoot verminderd, omdat wij bij de aanschaf bewust gekozen hebben voor een hoge rendementskachel. Hout is in principe een duurzame brandstof omdat het geen extra CO2 in de atmosfeer brengt. De as die overblijft gaat weer op de composthoop of direct in de tuin zodat de mineralen worden hergebruikt.

We hadden ons de eerste winter niet goed voorbereid en toch onderschat hoeveel hout we nodig hadden, want tegen het voorjaar was alles op. Dus hebben we een kuub hout gekocht en nog wat aanvullend hout gekregen van een plaatselijke houtbewerker. Vanaf dat moment zijn we flink aan de slag gegaan om een houtvoorraad aan te leggen. Als ik in mijn eigen…

View original post 355 more words

About Jean-Paul Close

Life forms in nature are healthy by definition. Unhealthy ones disappear to make room for a new cycle of healthy life. If human organizations, societies, governance and economies accept unhealthy pollution we destroy ourselves. A new governance appears based on awareness of core human values to sustain our species and living surroundings. It a new democracy called Sustainocracy. Old structures collaps as new, better ones grows. Sustainocracy exists through new age ventures like AiREAS, FRE2SH, COS3I and STIR learning cooperation.
This entry was posted in AiREAS Algemeen. Bookmark the permalink.

1 Response to Is de houtkachel schadelijk voor de gezondheid? – Dag 10

  1. jolanda51 says:

    Hallo Jean-Paul,
    Dat lijkt mij een goed initiatief om onderzoek te doen naar de schadelijke effecten van de houtkachel voor de gezondheid. In mijn zoektocht ben ik die niet of nauwelijks tegen gekomen.
    Er zijn wel heel veel technische mogelijkheden om de kwalijke uitstoot te minimaliseren, enerzijds door keuze van de juiste kachel via optimale verbranding en anderzijds door het rookafvoerkanaal te voorzien van filters.
    Groet, Jolanda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s