Makesicko City kan weer ademhalen

Het boeiende blad One World (Be part of it) wordt 8 keer per jaar gratis uitgegeven door de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO).

In de editie van Februari 2014 verschijnt een korte verwijzing naar Mexico City, miljoenenstad in Midden Amerika, wegens de prijs die de stad in de wacht heeft gesleept door haar aandacht voor luchtkwaliteit. http://www.oneworld.nl/lezen/achtergrond/opgelucht-ademhalen

In de jaren 90 behoorde de stad nog de vuilste steden van de wereld. De eer van deze twijfelachtige betiteling valt nu te beurt aan steden in landen in het midden en verre Oosten waar de publieke opinie nog niet volmondig kan en mag optreden.

De vraag is natuurlijk waarom ineens de stad is gaan investeren in verduurzaming? Is het de Latijns-Amerikaanse trots die door de schrijver werd gekrengd toen hij de stad van Mexico omtoverde tot Makesicko (maakt ziek) of is het maatschappelijke verantwoordelijkheidzin van de bevolking en het bestuur? Het getuigt van moed om industrie te weren of te verplaatsen en gezondheid als drijfveer op te voeren.

Natuurlijk moet Mexico qua imago opboksen tegen het almachtige buurland USA en zoekt het al geruime tijd een eigen onafhankelijke identiteit als macht tussen de krachten van Zuid en Noord Amerika. Olie maakt plaats voor drugskartels waar de overheid maar moeilijk mee overweg kan. Toerisme is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten. Het imago van onveilig én ongezond is teveel van het slechte. Dan is luchtkwaliteit en volksgezondheid zeker een positieve politieke drijfveer om de publieke opinie én het imago naar de hand te zetten.

Bezoekers aan de stad Mexico City bewonderen de vooruitgang, zoals de autoloze zondagen in het centrum ten behoeve van rust en sport, de modernisering van het publieke transport en het stadsfietsnetwerk, als ook de nieuwe mentaliteit die de bewoners begint te kenmerken. Het is wetenschappelijk aangetoond dat luchtvervuiling de hersenen aantast en slechte eigenschappen in gedrag veroorzaakt. Positivisme is het gevolg van schoner lucht. Het feit dat de lokale overheid door wil pakken op gebied van ozon en fijnstof is een duidelijk teken van verantwoordelijkheid dat zeker vruchten af zal werpen op de vele dynamische aantrekkelijkheden van de stad.

About Jean-Paul Close

Life forms in nature are healthy by definition. Unhealthy ones disappear to make room for a new cycle of healthy life. If human organizations, societies, governance and economies accept unhealthy pollution we destroy ourselves. A new governance appears based on awareness of core human values to sustain our species and living surroundings. It a new democracy called Sustainocracy. Old structures collaps as new, better ones grows. Sustainocracy exists through new age ventures like AiREAS, FRE2SH, COS3I and STIR learning cooperation.
This entry was posted in AiREAS Algemeen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s