Aardbeien meten luchtkwaliteit in Antwerpen

Aardbeien meten luchtkwaliteit

vrijdag 20 december 2013, 10.32 uur

Antwerpen zet komend voorjaar aardbeiplanten in als meetstations voor fijnstof. Het is de eerste keer dat dergelijke biomonitoring op zo’n grote schaal wordt toegepast.

Het initiatief is een samenwerking tussen StadsLab2050, een ontmoetingsruimte waar burgers nadenken over de ontwikkeling van een duurzame stad, en het departement bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Zij zoeken minstens vijfhonderd inwoners van de stad die van maart tot mei 2014 een aardbeiplant willen onderhouden.

Blaadjes
De vruchten mogen ze houden, want de onderzoekers zijn alleen in de blaadjes geïnteresseerd. ‘Het verzamelde fijnstof op en in de bladeren is een goeie indicatie voor de lokale luchtkwaliteit’, zegt Jelle Hofman, die het aardbeienproject uitvoert.

Op basis van de analyses van alle plantjes wil de onderzoeker een gedetailleerde kaart maken van de luchtkwaliteit in Antwerpen. Die kaart moet in augustus 2014 klaar zijn.

Meetstations
De Antwerpse luchtkwaliteit wordt nu gemeten aan de hand van drie vaste meetstations in de stad. Die aanpak heeft volgens Hofman beperkingen.

‘Drie meetplaatsen is eigenlijk te weinig om de luchtvervuiling in kaart te brengen. Op 10 meter van elke installatie kan de concentratie fijnstof immers al anders zijn’, vertelt de onderzoeker.

Te duur
‘Voor opschaling door de stad is de meetapparatuur echter te duur. Planten meten fijnstof net zo goed, maar zijn goedkoper en eenvoudiger te verspreiden’, aldus Hofman.

Bericht ontvangen via VitalPlaceS

About Jean-Paul Close

Life forms in nature are healthy by definition. Unhealthy ones disappear to make room for a new cycle of healthy life. If human organizations, societies, governance and economies accept unhealthy pollution we destroy ourselves. A new governance appears based on awareness of core human values to sustain our species and living surroundings. It a new democracy called Sustainocracy. Old structures collaps as new, better ones grows. Sustainocracy exists through new age ventures like AiREAS, FRE2SH, COS3I and STIR learning cooperation.
This entry was posted in AiREAS Algemeen and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s